Сара Хектор от Швеция е олипмийска шампионска в гигантския слалом при жените в алпийските ски.

Шведката, която е и лидер в битката за малкия Кристален глобус в тази дисциплина за Световната купа, завоюва златото с общо време от 1:55.69 минути от двата манша.

Така тя се превърна в четвъртата представителка на Швеция, която печели олимпийско злато в алпийските ски и втората след Пернила Виберг от 1992-а, която печели в гигантския слалом.

Но макар да е лидер в класирането за малкия Кристален глобус, Хектор изобщо не бе слагана сред фаворитите за златото днес.

Всички погледи бяха насочени към голямата суперзвезда на ските и действаща олимпийска шампионка Микаела Шифрин (САЩ), както и към световната шампионка в тази дисциплина Марта Басино (Италия).

И двете обаче шокиращо отпаднаха още в първия манш, след който лидер с 57.56 секунди бе именно Сара Хектор.

Във втория манш тя даде девето време, но за нея това бе достатъчно да завърши с 0,27 секунди пред Фдерика Бриньоне от Италия.

Италианката спечели среброто след бронза си от тази дисциплина в Пьончан, а втори бронз в своята кариера днес завоюва Лара Гут-Бехрами от Швейцария, която бе осма след първия манш, но направи феноменално каране във втория и се добра до медалите.

Българската представителка Ева Вукадинова завърши първия манш, но с 44-о време и не попадна сред първите 30 за втората част от надпреварата.

Все пак всички завършили получиха шанс на второ спускане, за да разпределят местата след 30-а позиция, като Вукадинова се нареди на крайното 36-о място.

Надпреварата завършиха атрактинивни състезателки от Мадагаскар и Малайзия, както и първата зимна олимпийка на Перу - Орнела Рейес. Макар и на доста секунди зад лидерите, те могат да се похвалят, че са пред суперзвезда като Микаела Шифрин в крайното класиране.

Освен с шокиращото отпадане на американската фаворитка Шифрин, състезанието днес бе белязано от брутално падане за друга представителка на САЩ - Нина О'Брайън.

В последните метри от второто си спускане, тя падна много тежко, а състезанието бе прекъснато за над 10 минути, докато се оказваше медицинска помощ на американката, която бе изнесена с шейна-носилка от пистата.

Още в първия момент тя се хвана за крака, а повторенията показаха, как левият крак се е огънал брутално, като по всяка вероятност става въпрос за много тежко счупване.

Снимка: Getty images