Организаторите на Олимпийските игри в Токио правят всичко по силите си, за да видим едни почти нормални игри с фенове по трибуните в Токио.

Една от стъпките в тази посока бе пускането на специалния олимпийски наръчник, предназначен за всички състезатели, работници и фенове, които по някакъв начин ще бъдат част от игрите.

Любопитно правило по време на започващата на 23 юли Олимпиада, ще е това за пълното мълчание по време на състезанията.

Зрителите ще имат право само да ръкопляскат. Пеенето, викането, както и издаването на какъвто и да е звук се забраняват строго.

Очевидно сред организаторите има сериозен страх да не се стигне до бум на заразени най-вече заради феновете. Все пак спортистите ще бъдат подлагани на тестове през 3 дни, но за феновете подобно нещо няма да се прилага.

Самите атлети ще могат да свалят маските си само в три случая. По време на самото състезание, докато се хранят, или докато са в собствените стаи. Те също така нямат право да ползват обществен транспорт и да се разхождат из Токио без изричното информиране на организаторите.

В това число влиза и забарана за посещение на барове и ресторанти, а напускането на Олимписйкото село без предупреждение може да доведе до изхвърляне от игрите.

Въпреки всички мерки, които правитеслтвото подготвя, на този етап все още над 50% от местното население е против провеждането на Олимпиадата.

Властите обаче са решени, че колкото рисковано и сложно да е това, игри ще има по план, при това с публика.

Пускането на наръчника със забрани и над 100 препоръки е само част от мерките, които в следващите месеци ще видим.

Очаква се за цялото събитие да бъдат ангажирани 3500 медицински лица, макар правителството вече да предупреди, че свободни лекари няма да има. Не е изключен вариант като вкарване на лекари от други страни, които ще се грижат за здравето и безопасността на атлети и фенове.