Емма Нейкова донесе на България европейска титла от Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки.

Българката спечели златото на сабя - надпревара, в която участваха 70-те най-добри млади сабльорки от общо 21 европейски страни.

Това е втората европейска титла за България за девойки в последните четири година, след като през 2020-а със златото триумфира Йоана Илиева.

Емма Нейкова започна пътя към златния медал с четири победи и две загуби в групавата фаза. Актив, който бе достатъчен да я прати елиминации.

Там Нейкова победи Бетани Брайърли от Великобритания с 15:7, а след това успех с 15:13 над състезаващата се под неутрален флаг Евелина Попова я прати сред най-добрите осем в турнира.

Мястото на полуфиналите бе спечелено с 15:11 над Виктория Короченко от Украйна, а в битката за финала Емма Нейкова победи румънката Амалия Ковалю с драматичното 15:14.

Така в битката за златото българката се изправи срещу Анна Шпиец от Унгария и макар да изоставаше с 3:8, нашата представителка успя по страхотен начин да поведе с 10:8, а след това не изпусна аванса и победи с крайното 15:12.

Така тя заслужено взе златния медал, а цялостното представяне на България в сабята бе доста силно, защото Калина Атанасова се класира на пето място.