Рекордите не спират да падат в Диамантената лига по лека атлетика, като кръгът в Осло в четвъртък вечер предложи нови емоции.

За домакините те дойдоха от местните гордости Карстен Вархолм и Якоб Ингебригстен, но голямата атракция бе представянето на 19-годишния американец Ерион Найтън.

Бягането му на 200 метра е далеч от най-добрите исторически постижения, но все пак с 19.77 секунди бе достатъчно силно, за да счупи рекорда на Юсейн Болт на тази писта, поставен преди 10 години.

ВИЖТЕ КАРТИНА ОТ СЪСТЕЗАНИЯТА В ОСЛО>>>

Найтън е трети от последното световно първенство в дисциплината, но все по-уверено посяга към доминация в нея. Там конкуренцията е мощна - сънародниците му Ноа Лайлс и Фред Кърли завършиха преди него на шампионата на планетата.

Но първият все по-често се ориентира към участия на 100 м и показва отлични резултати там, а вторият в последните месеци не превъзхожда тийнейджъра.

Най-доброто лично време на Найтън е 19.49 сек (пето в историята), но и то не докосва вечното постижение №1 на 200-те метра - 19.19 секунди, поставено от Болт в Берлин през 2009 г.

В Осло снощи местният любимец Вархолм спечели с четвърто най-добро време в историята на 400 м с препятствия - 46.52 секунди.

Световният шампион се надбягва сам със себе си в дисциплината от поне 2 години.

Ингебригстен подобри европейския рекорд на 1500 м с 3:27.95 минути, като също прави отличен сезон.

Шведският супермен в овчарския скок Армандо Дуплантис също записа победа с 6.01 метра.