Олимпийският огън няма да мине с традиционния маратонски преход по улиците на Токио към стадиона, на който да бъде запален символично на 23 юли.

Церемонията, която е част от всяка лятна Олимпиада вече 85 години след Берлин 1936, е отменена заради мерките срещу пандемията в японската столица.

В петък трябваше да започне щафетата из града, като в нея се планираше да се включат куп спортни звезди и популярни личности от шоубизнеса, медиите и политиката в страната.

Вместо това церемонията по паленето на огъня ще се пресъздаде онлайн за зрителите.

Реално пренасяне на факела с най-популярния олимпийски символ ще има само на Островите Огасавара, които са южно от града и се считат за нещо като предградие на Токио. Там мерките срещу вируса са най-леки.

Олимпийските игри ще започнат по програма на 23 юли, въпреки че обстановката в страната не е никак приятна. И извън Токио щафетата с огъня на места бе прекъсвана и отменяна, което не се е случвало преди летни игри от близо век.

А в други райони имаше протести, които бяха отделяни с полиция от участниците в пренасянето на огъня, като се стигна дори до куриоза жена с плакат против провеждането на игрите да опита да загаси огъня с воден пистолет. Разбира се, тя нямаше как да успее да го направи, но жестът на 53-годишната японка е символичен.

В страната има вълна от недоволство, че игрите ще се проведат при проблемите със заразата.