Тази сутрин президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах бе част от официалните лица, които валидираха пощенска марка за 100-годишнината на Българския олимпийски кометет.

В Музея на съобщенията бяха още председателят на БОК Стефка Костадинова, зам.-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, главният изпълнителен директор на Български пощи Филип Алексиев, председателят на съюза на филателистите Спас Панчев, президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и председател на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, генералният секретар на ЕОС Рафаеле Паньоци, президентът на Световната федерация по борба и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и други. Първият плик след валидирането бе връчен от Стефка Костадинова на Томас Бах, той получи и първата карнетка като подарък за Олимпийския музей в Лозана. От своя страна германецът подари плакет със стилизирани олимпийски кръгове.

"С най-новото пощенско-филателно издание се присъединяваме към честването на 100 г. от създаването на Българския олимпийски комитет", каза заместник-министърът. Той подчерта, че проектът е дело на художника доц. Илия Груев. Изданието изобразява най-ярките личности и постижения на България през годините. Художникът е избрал портретите на Борис Георгиев - първи олимпийски медалист, на Евтим Китанчев - първи председател на Българския олимпийски комитет, Никола Станчев - първи български олимпийски шампион със златен медал. В рамките на церемонията председателят на Международния олимпийски комитет получи и почетен плакет на Министерството на електронното управление.

След това Томас Бах посети открития наскоро "Олимпийски център" в Националната спортна академия "Васил Левски". След като разгледа експозициите, той разговаря с преподаватели и студенти, а ректорът на НСА проф. Николай Изов връчи "Почетна значка на НСА" на президента на МОК, на Стефка Костадинова, на Белчо Горанов, на министъра на младежта и спорта Весела Лечева, на Ненад Лалович, на Спирос Капралос и на проф. Лозан Митев. Ректорът получи плакет със стилизирани олимпийски символи.

Малко след 10 ч. Томас Бах и придружаващите го лица отпътуваха от България.

Това бе втора визита на германеца в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. Преди 5 години той посети страната ни по време на безпрецедентното едновременно домакинство на три световни първенства във водещи олимпийски спортове. Този път визитата му бе във връзка с честването на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, чиято кулминация бе снощи с церемонията в Централния военен дом.