Веселин Топалов спечели в два поредни дни срещу великия Гари Каспаров и се устреми към крайната победа на турнир в Сейнт Луис, САЩ.

Българският гросмайстор участва в надпревара по "Шахмат 960" - разновидност на играта, за основател на която се счита Боби Фишер.

В този вид шахмат фигурите на задния ред на дъската не са подредени по традиционния начин, а от компютър и в разбъркан вид.

Снимки: Официален сайт

Затова и преди партията, когато нарежданията са ясни, се дава един час на състезателите да обмислят стратегията си.

Веселин Топалов победи и в двата си мача в първите два дни от турнира, като води общо с 8:4 срещу Каспаров след срещите по бърз и блиц шахмат.

Наградният фонд на турнира е внушителен за този спорт - 250 000 долара, а партиите продължават и днес, и утре.

Историята помни, че именно Веселин Топалов бе последният съперник на Каспаров в класическия шахмат през 2005 г.

"Беше напрегнато, защото не знаех какво да очаквам - коментира българският гросмайстор, сам - Световен шампион в шахмата за период от над година. - Най-добрият начин да се противопоставиш на Каспаров е просто да не мислиш за това, че играеш срещу него. Концентрираш се върху своите ходове, не върху противника.".

Останалите в силния турнир в Сейнт Луис са Хикару Накамура, Петер Свидлер, Уесли Соу, Аниш Гири, Сам Шаклънд, Максим Лаграв, Левон Аронян и Лениер Домингес.

Звездната компания е причина турнирът да е от много висока категория и следен с голям интерес в света на шахмата.

Предлагаме ви и възможност да видите как се развиха двете победни партии на българина в двата дни. Каспаров отвърна с една победа, а останалите завършиха реми.

Снимки: Официален сайт