Двама световни шампиони по шахмат - Веселин Топалов и Александра Костенюк, ще играят на традиционния турнир в Саламанка от 26 до 29 октомври.

За пети път градът, в който живее българският гросмайстор, ще бъде домакин на фестивала "Люлка на съвременния шахмат".

Празникът, организиран от местното кметство и Университета на Саламанка, един от най-старите в Европа, включва и силен турнир с 8 участника. Тази седмица Веселин Топалов се включи в презентацията на състезанието в редакцията на вестник "Марка" в Мадрид.

Освен българинът, зад дъските в местното училище "Архиепископ Фонсека" ще седнат още - американецът Гата Камски, петкратен шампион на САЩ и първи в света на бърз шах - 2010 г., най-добрият шахматист на Германия - Винсънт Кеймар и миналогодишният победител в Саламанка - Хайме Латаса.

Сред жените-участнички впечатлява името на рускинята Александра Костенюк - световен шампион 2008-2010 г. И още - първата на последното европейско първенство Моника Сочко от Полша, испанката Сабрина Вега и най-добрата унгарка Тиция Гара.

"Иска ми се един ден турнирът в Саламанка да стигне славата на Линарес, сподели за "Експресо" Топалов. - Още повече, че тук в местната библиотека е запазена най-старата съществуваща печатна шахматна книга, пубикувана през 1497 г. Написана е от испанския шахматист Луис Рамирес де Лусена и съдържа някои от съвременните правила на играта. Най-интересното е, че дотогава дамата, която се е наричала алферса, е можела да се движи само три полета по диагоналите", допълни Топалов.