Китайската сензация Жао Синтонг спечели Открития шампионат на Великобритания в снукъра - едно от трите най-големи състезания в този спорт. 24-годишният азиатец победи на финала белгиеца Лука Бресел с 10-5 в среща на двама от най-обещаващите млади играчи в този спорт.

Едва за четвърти път играч извън Великобритания печели турнира, а за този специално шампион се говори от десетилетие, когато едва влизаше в тийнейджърска възраст.

Жао играеше демонстративни мачове с най-силните в снукъра като 12-14 годишен, а както отбеляза победеният белгиец на финала, китаецът и сега си изглежда на 12. Бресел призна, че това е най-силният играч, срещу когото се изправи тази седмица в Йорк.

Снимка: AP/БТА

"Той беше просто неудържим", вдигна рамене белгиецът.

Не е случайно, че прякорът на азиатския талант е Циклона.

"Невероятно е къде изчезна той за тези години - коментираше Рони О`Съливън след финала. - Всеки от нас знаеше за огромния му талант, той е като Федерер на снукъра. Изключителен подход, умения и начин на игра. Никога не бих предположил, че ще му отнеме толкова дълго да спечели първата си голяма титла."

Жао вече е номер 9 в ранглистата, а залозите за това през 2022-ра да е следващият световен шампион в снукъра са много сериозна ставка - около 6.00.

Финалът тръгна с паритет до момента, в който Жао взе аванс от 5-3 фрейма.

Нататък китаецът контролираше нещата, дръпна с 8-4 и затвори мача, за да вземе титлата и 200 000 лири от наградния фонд.

"Вълнуваща вечер, толкова обичам Йорк - каза шампионът. - Това бе най-големият мач досега за мен, а Шампионатът на Великобритания е като театър на мечтите."

Снимка: AP/БТА