Професионалният рали пилот Кен Блок, който по-късно се превърна в интернет сензация с дръзките си каскади зад волана, почина на 55-годишна възраст след инцидент с моторна шейна, съобщиха от неговия отбор Hoonigan Racing.

Инцидентът е станал в окръг Уосач в щата Юта. От местната шерифска служба съобщиха, че Блок е карал по стръмен склон, когато моторната шейна се е преобърнала и се е приземила върху него.

"С най-дълбоко съжаление можем да потвърдим, че Кен Блок почина при инцидент със снегомобил, се казва в изявление на Hoonigan, публикувано в Instagram в понеделник. - Кен беше визионер, пионер и икона. И най-важното - баща и съпруг. Той ще ни липсва изключително много. Той е обявен за починал на място от нараняванията, получени при инцидента", допълват от отбора му, като се уточнява, че Блок е карал в група, но е бил сам при инцидента.

Започнал кариерата си в ралитата през 2005 г., Блок бе обявен за новобранец на годината в шампионата "Рали Америка". Той се състезава в Световния рали шампионат и печели няколко медала от раликрос на X Games.

Американецът също така е съосновател на компанията за спортно облекло DC Shoes и продуцент на видеопоредицата Gymkhana, в която той кара по опасни писти и трасета с препятствия.

Поредицата натрупа милиони гледания в YouTube.

През 2016 г. той се появява в епизод на рестартираното предаване Top Gear на BBC, шофирайки из Лондон заедно с актьора от "Приятели" Мат Лебланк. Тази поява завърши с полемика, когато стана ясно, че двамата са дрифтили и оставяли следи от гуми близо до мемориален парк. По-късно BBC се извини и някои кадри не бяха излъчени.

Getty Images