Смяната на името на Вашингтон Редскинс е грешка и признак на слабост, твърди американският президент Доналд Тръмп.

Той се изказа остро към отбора от Националната футболна лига (НФЛ) заради предстоящото ребрандиране, предизвикано от масовите движения в защита на човешките права през последните няколко месеца.

"В миналото отборите се кръщаваха по такъв начин, че да носят символ на мощ със себе си, а не от слабост. Сега Вашингтон Редскинс и Кливланд Инидънс (МЛБ), два славни спортни клуба, ще сменят имената си, за да бъдат политически коректни", написа Тръмп в Туитър.

Редскинс ("Червенокожите) устояваха дълго на призивите да бъдат сменени името и логото на отбора, тъй като те са считани за обидни към местните жители на континента. Сега обаче собственикът на Вашингтон е притиснат от спонсорите на франчайза ФедЕкс, Пепси и Найк, както и от активисти от движението "Black Lives Matter".

Тръмп е заявявал подкрепата си към името и логото на Редскинс и през 2013. Тогава неговият коментар бе предизвикан от мнение на бившия президент Барак Обама, който заяви, че "би премислил смяната им", ако беше в ръководството на Вашингтон.