Трансджендър колоездачката Емили Бриджис предизвика огромен скандал в британския спорт.

Причината е, че 21-годишната колоездачка, която няма операция за смяна на пола и генетично все още е мъж, получи шанс да се състезава в женския национален шампионат.

В последната година Бриджис се подложи на процедури за понижаване на тестостерона, който да влезе в допустимите за една жена норми.

Разпоредбите на Международния олимпийски комитет позволяваха на Бриджис да се ссътезава срещу жени с подобен нисък тестостерон, но това логично предизвика гневната реакция на нейните конкурентки.

Наложи се намесата на Международната федерация по колоездене, която заповяда, че няма хора с тяло на мъж, независимо от нивата им на тестостерон и самоопределянето им, да бъдат пуснати да се състезават срещу жени.

Особено в спорт като колоезденето, където силата и издръжливостта са основни фактори, мъжкото тяло на Бриджис ми имало огромно предимство.

Емили се състезаваше с това име и при мъжете в псоледните две години, като най-доброто в кариерата на Бриджис е 43-о и 45-о място. При това говорим за локални надпревари, не за "Тур дьо Франс".

12 месеца след последното си мъжко състезание, трансджендърът обаче пожела да се включи при жените, но на този етап няма да получи този шанс.

Подобен случай видяхме само преди няколко седмици в американското плуване, където Лия Томас стана безпроблемно колежанска шампионка при дамите.

В крайна сметка губернаторът на Флорида отказа да признае тази победа, защото Лия биологично е мъж, който след серия провали и 462-о място в мъжката ранглиста на САЩ, преминава през процедура за понижаване на тестостерона и започва да се състезава срещу жени, които без никакъв проблем побеждава.