Корейският треньор Чо Же Беом влиза в затвора с присъда за 10 години и 10 месеца, след като бе признат за виновен по обвинения във физическо насилие и сексуален тормоз от спортисти в страната.

Първа вдигна завесата на случилото се звездата в шортрека Шим Сук Хи, която разкри подробности за посегателства от наставника, с когото работи от 7-годишна.

Днес шампионката от игрите в Сочи 2014 е на 24 години, а системният тормоз, включително сексуални посегателства, е започнал някъде около същата тази зимна Олимпиада в Русия.

През декември 2018-а Беом бе арестуван, след като в съда започна дело срещу него за физическо насилие срещу няколко състезателки. Те също се оплакаха и дадоха детайли от случилото се при този треньор.

Оказва се, че това е била система в неговата работа с млади спортистки, просто никоя от тях не е посмяла да издаде тайните от тренировъчните зали, преди да излезе пред общественноста и да го направи олимпийската шампионка.

Делото бе едно от най-скандалните и под огромно публично внимание в новата история на азиатската страна. Корейците се гордеят с куп успехи в бързото пързаляне и шоттрека - спортове, които са религия в тази държава.

Петиция онлайн събра близо 300 000 подписа на корейци, които искаха сурова присъда за насилника.

"Преди игрите в Пьончан 2018 той ме риташе и биеше с юмруци, смятайки, че не съм достатъчно добре подготвена. Излязох на състезанието с мозъчно сътресение, това бе и причината да се проваля. Паднах след старта, бях напълно неадекватна - разказва в показанията си пред съда звездата Шим. - Когато бях на 18 години той ме преби със стик за хокей на лед, в друг случай ме ритна в главата и изпаднах в безсъзнание.

Всичко това, защото не съм се справяла добре в тренировки..."

Беом бе признат за виновен за системен тормоз, побой и нанасяне на физически и психически травми не само на тази спортна звезда.

Дойдоха и обвинения за сексуално насилие, по част от които съдът също го призна за виновен. Не по всички, защото това щеше да означава между 35 и 40 години затвор.