Националите по биатлон на България ще се включат в състезанията за Купата на Русия, ако стартове от Световната купа бъдат отменени заради пандемията от COVID-19. Новината потвърди лично треньорът на отбора - руснакът Александър Касперович.

"Разбира се, че има значителен шанс за отмяна на състезания от Световната купа. Засега всичко са само слухове, но отмениха стартове при юношите, което е тревожно за нас. В България има много млади биатлонисти, на които им е нужна практика", коментира ситуацията в световния биатлон Касперович.

Наставникът на България подчерта, че в края на тази седмица ще бъде взето решение за декемврийските стартове от Световната купа. По програма сезонът трябва да започне през ноември във Финландия.

"Ако тези състезания бъдат отменени, то ще участваме с целия отбор в Купата на Русия. Имам споразумение по този въпрос с президента на федерацията Виктор Майгуров. Може и да имаме тренировъчен лагер в Русия, но всичко зависи от решението за стартовете", добавя Касперович.

Той разкри, че на 1 октомври на българите предстои триседмичен лагер в Австрия. Специалистът също така каза, че няма абсолютно никаква езикова бариера заради близостта на българския и руския и в националния отбор цари пълно разбирателство.

"На два пъти се срещах с Красимир Анев. Първият ни разговор беше много хубав и се надявах, че ще се върне. Но след това нещата се промениха и не смятам, че той ще промени решението си", казва още той.

По думите му целта пред българските биатлонисти е сериозна - медал от олимпийските игри, като също така добавя, че страната ни разполага със състезатели с нужни за изпълнение на този план качества.