Треньорът на женския ни тим по шахмат - Петър Арнаудов, трудно успя да скрие емоциите си след завоюваната европейска титла.

Снощи нашият тим в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева, спечели титлата с победа над Грузия.

Това е историческо първо отличие за родния шахмат в отборната надпревара, а Петър Арнаудов заяви пред "bTV":

"Много съм щастлив и горд с всички състезателки. Те наистина надминаха себе си, играха блестящо. Благодаря на всички.

Невероятен триумф - неочакван и сладък. Просто са много силни. Заслугата е по-скоро тяхна, отколкото моя. Не е лесно, но е приятно и както виждате - резултатите са налице"

Най-опитната състезателка в нашия състав - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова, също говори пред "bTV", като заяви, че успехът е постигнат само благодарение на частни спонсори и без никакво държавно финансиране.

"Тези момичета са прекрасни, имат огромен потенциал. Очаквам още много медали от тях. Надявам се с федерацията да имаме възможност да ги подпомагаме. Тук стигнахме върха без държавно финансиране, а само благодарение на частни спонсори. Благодаря на хората, които ни подкрепиха.

Досега имахме един олимпийски сребърен медал. Изключително щастлива съм, че след 10-годишно отсъствие от европейски шампионати стигнахме до този исторически момент. В момента всички в България говорят за шахмат. Това ни помага. Тази еуфория ни носи настроение и самочувствие. Радвам се, че отново се говори за нашия спорт в положителна светлина", сподели тя.