Един от най-добрите ни гребци Кристиян Василев гостува в предаването "Код Спорт" по Ринг. Досега сезонът е изключително успешен за състезателя, който стана втори на Световна купа и трети на Европейско първенство. От 18 до 25 септември е Световното първенство в Чехия, което е основната цел за годината на Кристиян. Ето акценти от интервюто на аса ни в този спорт.

- Коя е следващата ви цел за 2022 г.?

- Остана само едно състезание, но може би най-важното - световното първенство през септември в Чехия. Първата цел е както на всяко състезание - да стигна финала, където сме шест лодки. Оттам нататък малко ми пада напрежението. Влизам, давам всичко от себе си и колкото, толкова.

- Стигат ли средствата, които отделя държавата за спорта ви?

- Ако трябва да говорим за елитен спорт и за това българските състезатели да сме на най-високото ниво, да се борим, да побеждаваме света, не, средствата не са достатъчни. Има варианти, справяме се по някакъв начин донякъде, но има много неща, които могат да се подобрят.

- Как се подготвяте през зимата? През лятото е лесно - хубаво време, има условия, но какво се случва през зимата?

- През зимата е друг етап от подготовката. Доста време от зимата прекарваме на Белмекен. Не гребем, но правим други тренировки, които са важни за общата издръжливост, за силовите качества. Доста често ходим да гребем някъде в чужбина на топло - Гърция, Турция. Има и други много хубави места, но всичко зависи от финансирането и средствата. Налага се, когато в България е около 0 градуса, няма как да се прави нормална подготовка и трябва да се отиде някъде другаде.

- Имало ли е момент, в който си казвате: Край! Спирам с гребането! Бях дотук!?

- В края на миналата година доста го мислих. Бях си поставил един срок до олимпиадата. Винаги така правя - поставям си някакви срокове, давам всичко от себе си, накрая тегля чертата - виждам как съм се класирал, какви са ми резултатите, какво ми е коствало и взимам решение какво да правя - продължавам ли, или не. Бях стигнал до един такъв етап миналата година. Не съм сигурен точно кое ме накара да продължа, но съм щастлив, че съм си преосмислил решението и съм продължил, защото последва доста успешен сезон.

- Малшанс ви спря за олимпийските игри в Токио. COVID-19, после двойна бронхопневмония, но все пак участвахте в квалификациите и малко не стигна за квота.

- Тогава получих важен урок, че не всичко, което искаш, се постига, когато ти решиш. Просто трябва търпение и упоритост, за да продължиш да го преследваш.