България има вече трима представители на финали от Световната купа по спортна гимнастика в Кайро (Египет), която е олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024.

Димитър Димитров се класира сред най-добрите осем на прескок, Еди Пенев е финалист на земя, а още в четвъртък Валентина Георгиева си осигури място в надпреварата за отличията на прескок.

Димитров влиза сред осемте най-добри с шести по сила резултат от 14.330 точки. Другият българин Един Пенев е 14-и с 14.080 точки.

Първи в пресявките на прескок е световният и европейски шампион Артур Давтян (Армения) с 15.000 точки.

Еди Пенев влиза на финала на земна гимнастика. Той беше първа резерва с девета по сила оценка, но един от другите финалисти е с контузия и националът попада сред първите осем.

Вчера, след година и половина отсъствие и претърпяна операция на коляното от много тежка травма, най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева се завърна в спорта с финала на прескок.

Представянето на българските състезатели е изключително голям успех, тъй като конкуренцията е огромна и на всеки уред участват между 50 и 60 гимнастици.

На висилка Йордан Александров е 36-и с 11.570 точки, а на успоредка Божидар Златанов беше оценен с 12.500 и е 28-и.

При жените на греда Йоана Янкова има 8.900 точки, което й отреди 62-а позиция, а на земя получи 10.730 и се класира 42-а.

Финалите на отделните уреди на Световната купа в Кайро са в събота и в неделя.