Трикратният олимпийски шампион в шортрека Чарлз Хамлин идва в София за световното първенство, което ще се проведе в "Арена Армеец" между 8 и 10 март. Общо 10 олимпийски шампиони и поне два пъти толкова медалисти от световни и европейски първенства ще можем да наблюдаваме на родна земя. Входът за всички дни от надпреварата ще бъде свободен.

34-годишният Хамлин е още е шестият най-титулуван шорттрекист при мъжете и жените за всички времена. Има отличия от Ванкувър, Сочи, Торино и Пьончан. Освен това е 12-кратен световен шампион и има още 24 медала от шампионати на планетата.

Преди година смяташе да сложи край на кариерата си след неуспешното представяне в Пьончан, където взе само бронз и то в щафетата. На домашната сцена обаче стана шампион в крайното класиране по време на първенството в Монреал.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Успехите, които завоюва там, му напомниха, че в него има още "хляб" и може да се състезава с най-големите. Точно за това ще го гледаме и в София.

"Това не е краят. Все още в сърцето и ума ми гори огънят, който ме връща на пистата отново и отново. Ако сега кажа стоп - ще съжалявам, а аз не искам да се случи така. За това ще остана поне още един сезон и тогава ще помисля отново дали да сложа точката", заяви тогава Хамлин, който може да завърши кариерата си именно в София.

Състезателят, който носи прозвището Локомотива от Сейнт-Жули, започва да се занимава с шорттрек, след като гледа по-малкия си брат Франсоа на едно от първите му състезания. Там 2 години по-големият Чарлз се влюбва в този спорт и решава да зареже бейзбола и да се прехвърли на пързалката. Отначало двамата братя започват тренировки под ръководството на баща си, а сега заниманията са 6 пъти на седмица, по два пъти на ден, по 2-3 часа са на пързалката "Maurice Richard Arena" в Монреал.

Освен това Чарлз е секссимвол в Канада и бе нареден сред 50-те най-красиви мъже в родината си през 2010-а.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo