Двукратният сребърен олимпийски медалист от Атина 2004 и трикратен световен шампион по кану-каяк Нейтън Багали ще бъде съден заради опит да вкара в родината си Австралия кокаин на стойност $150 милиона. Заедно с него подсъдим ще бъде и брат му Дрю Багали, като и двамата са пледирали, че са невинни.

Става дума за случка от 2018 година, когато Дрю и още един мъж са били арестувани след преследване с лодка, което е включвало военноморските и военновъздушните сили на Австралия. Въпросната лодка е била собственост на Нейтън, а двамата души на борда са пътували 11 часа в международни води, за да се срещнат с кораб, на който са били наркотиците.

Има кадри, на които Дрю хвърля пакети с кокаин във водата, а след това се е оправдал пред властите, че е мислел, че става дума за тютюн.

Нейтън също е бил част от плана, съобщават властите, защото точно той е закупил лодката и я е оборудвал с навигация от най-високо ниво и сателитен телефон. Третият участник в схемата, Антъни Дрейпър, вече се призна за виновен, а присъдата му е намалена, след като свидетелства срещу двамата братя.

Самите те ще научат присъдите си по-късно този месец. Това не е първо провинение и за двамата, в което са намесени наркотици. През 2008 те са били замесени в схема за производство на дрога - халюциногенни таблетки, а през 2009 са съдени за други обвинения, свързани с наркотични вещества.

Така спортистът е заплашен от доживотен затвор.