Рекорд при жените и очакван победител при мъжете беляза емблематичната обиколка на "Витоша 100".

98-километровото състезание, което обикаля Витоша в ниската й част, привлече близо 700 бегачи, а тази годината рекордите и драмата бяха в женската надпревара.

При мъжете очаквано първи финалната линия пресече рекордьорът на трасето Христо Цветков, постигайки четвърта поредна и общо пета победа в обиколката.

Той завърши с време от 7:52.01 часа, оставайки на 12 минути от миналогодишния си рекорд.

За разлика от последните години, когато Цветков отнасяше конкуренцията с огромна разлика, сега на малко над 12 минути след него завърши Димитър Шадура (8:04.52), а на подиума се качи и Пламен Пенов с време от 8:05.55 часа.

При жените за първи път в историята видяхме време под 9 часа, като това стори не само победителката Мария Николова, но и нейните подгласнички, като трите дами на подиума се събраха само в рамките на 58 секунди.

А подобна разлика за 9-часово състезание показва каква драматична битка са водили трите през цялото трасе.

В последните метри победата открадна Мария Николова с време от 8:56.39, втора завърши Моника Филипова с 31 секунди по-бавно, а на подиума се качи и Надежда Ангелова, финиширайки на 58 секунди зад победителката.

Снимка: vitosha100km.bg

Вчера по същото трасе се впуснаха и над 2500 колеоздачи, като победата си разделиха съотборниците Виктор Енев и Лъчезар Ангелов, които караха заедно през цялото трасе и финишираха с време от 4:09.52 часа, без да успеят да подобрят рекорда от 2019-а, който е с 14 минути по-бърз.

На подиума с тях се качи Емил Стойнев с 4:14 часа.

При дамите победата бе за Йоана Вълканова с време от 5:04 часа, а с нея на подиума се качиха Ивета Костадинова и Спасиана Миленова.

Снимка: vitosha100km.bg