Организаторите на най-голямата и престижна колоездачна обиколка - "Тур дьо Франс", официално представиха маршрута за изданието през 2024-а.

Надпреварата ще се проведе между 29 юни и 21 юли, като ще бъде с обща дължина от 3492 километра.

Огромната новина около обиколката е, че за първи път в своята 120-годишна история, тя не просто няма да завърши в Париж, но изобщо няма да доближи френската столица.

Причината е Олимпиадата, която започва само пет дни след края на Тура, като по това време заради сериозната подготовка, градът няма да успее да се справи и с мащабно събитие като последния етап на обиколката.

Мястото на Париж ще заеме град Ница, който ще приеме последния етап в "Тур дьо Франс" 2024.

Иначе всичко ще стартира на италианска земя - във Флоренция, като първите три етапа ще бъдат изцяло на италианска земя, а едва в четвъртия по време на самия етап колоездачите ще се прехвърлят във Франция.

До момента "Тур дьо Франс" е започвал от 25 града извън Франция, но това за първи път ще се случи в Италия.

Планинските етапи ще бъдат седем на брой, а друга голяма новина е, че за първи път от 1989-а, в последния етап ще има битка за генералното класиране.

По традиция от последните години в последния етап в Париж лидерът в класирането не е атакуван и реално предпоследният етап се явява решителен.

Този път последният етап ще е бягане по часовник от Монако до Ница, в което ще може да има размествания в битката за "жълтата фланелка".

Заради големите планински етапи и характеристиката на изкачванията, мнозина колоездачи определиха обиколката като най-трудната в историята, а сред тях бе и легендарният Марк Кавендиш, който ще търси една етапна победа, за да се превърне в едноличен рекордьор по този показател.

"Честно, в шок съм от това състезание. Наистина е ужасно трудно, не съм виждал нищо по-трудно в историята на колоезденето", каза той.

Подобно мнение изрази и двукратният победител Йонас Вингегор, който обаче по-скоро бе развълнуван от тежките битки, които предстоят.