Традиционният за Стара Загора и общината Международен лекоатлетически турнир "Самарско знаме" се открива тази година на 2 юни, от 18 часа, на стадион "Берое", съобщават от пресцентъра на общината. Организатори на надпреварата са Спортен клуб по лека атлетика "Берое", със съдействието на Българската федерация по лека атлетика и Община Стара Загора.

Регистрирани за участие са 200 състезатели от България и Катар, съобщиха от СКЛА "Берое". Състезателите на Катар са Абдул Азис Салем, на 100 м гладко бягане и Мохамед Алнур, на 400 м гладко бягане.

Най-титулуваната българска лекоатлетка, която ще дойде на турнира, е Габриела Петрова, състезателка на дълъг скок. Тя и представителят на домакините Денис Димитров, състезател на 100 м гладко бягане, са покрили нормативи за участие на Европейското първенство в Берлин.

Нормативи за европейското на стадиона под Аязмото ще гонят Ина Евтимова на 100 м, и Георги Цонов, н а троен скок.

Домакините от СКЛА "Берое" ще участват с 10 състезатели, като големи очаквания са насочени към постиженията на Елеонора Драгиева, състезателка на скок височина, която покри норматив за Балканския шампионат през юни в Истанбул.

Стартовите списъци ще бъдат обявени на 2.06.2018 г. от 13 ч. на стадион "Берое", обявиха организаторите. Организацията налага потвърждаване на участието на заявените състезатели до 17 ч. на същата дата в секретариата на състезанието и проверка на участниците до 30 минути преди началото на съответната дисциплина. На проверка състезателите се явяват със състезателния номер, с който са картотекирани в БФЛА за 2018 г., а състезателите от чужбина с номерата, предоставени от организатора.

Състезателите, класирани на първите три места във всяка дисциплина, ще бъдат наградени с медали. За най-добър резултат в състезанието - мъж и жена (според точковата таблица на IAAF), ще бъдат връчени купи.

Тази година турнирът "Самарско знаме", възстановен преди четири години от Община Стара Загора след прекъсване от 21 години, ще бъде в сянката на Втората Балканиада по лека атлетика, която ще се проведе на 21-22 юли. На нея се очакват над 1 100 състезатели от 18 държави. Първото издание на Балканиадата се проведе в Стара Загора през 2013 година.