Марихуаната ще остане част от забранените субстанции на Световната антидопингова агенция (УАДА) и през следващата година, пишат медиите в САЩ.

Темата бе подложена на обсъждане след случая с американската звезда в спринта - Ша'Кари Ричардсън.

Само няколко месеца преди Олимпиадата в Токио тя бе наказана от УАДА заради наличие на марихуана в нейната проба, а въпреки обжалванията от страна на Олимпийския комитет на САЩ, санкцията така и не бе вдигната.

Случаят с Ричардсън накара САЩ да поиска преразглеждане на случаите на марихуана в спорта с мотива, че субстанцията не би трябвало да е забранена, защото не подобрява резултатите.

На страната на САЩ по случая е имало и няколко европейски страни, които също са искали изваждане на марихуаната от забранения списък, но това няма да се случи на този етап.

Мотивът на УАДА е, че макар и доказано да не подобрява спортните постижения, според експертите на агенцията евентуална употреба на марихуана преди състезание би могло да крие риск за здравето на състезателя и неговите опоненти.

Именно заради това случаят на този етап е затворен, поне до следващото преразглеждане след година.

Отвъд океана има спортове, в които употребата на подобни вещества не води до наказание, но в международния спорт ситуацията не е такава.