Спринтьорката Блесинг Окагбаре, която дълги години притежаваше африканските рекорди на 100 и 200 метра, получи една допълнителна година към 10-годишното си допинг наказание.

Нигерийката изхвърча от Олимпиадата в Токио, макар да бе смятана за сигурен фаворит за попадане сред финалните осем състезателки в спринта на 100 метра.

Тогава в нейни проби бе откритието наличието на хормон на растежа, както и еритропоетин. Освен това тя бе обвинена и в избягване на допинг контрол, както и възпрепятстване на разследването.

Заради всичко това тя отнесе тежко наказание от 10 години извън спорта, а предвид възрастта на 33-годишната спринтьорка, това наказание на практика означава и край на кариерата.

Сега Окахбаре получи допълнителна година към наказанието си заради допълнително въпрепятстване на допинг ченгетата да свършат своята работа.

Не, че тази допълнителна година ще има различен ефект върху кариерата на нигерийката, но допълнително срина нейната репутация.

Тя е бронзова медалистка от Олимпиадата през 2008-а, когато все още се състезаваше в дисциплината скок на дължина.

Като спринтьорка тя има два медала от световни първенства, две титли от игрите на Британската общност, като също така до миналата година притежаваше рекордите за най-бърза жена в Африка.

В рамките на месец обаче, освен получената санкция заради допинг, тя видя как Мари-Жозе Та Лу от Кот д'Ивоар подобри нейния рекорд на 100 метра, а Кристин Мбома от Намибия го направи на 200 метра.