Дмитрий Пидручни изненадващо спечели световната титла в преследването на 12,5 километра на Световното първенство по биатлон в Йостерсунд, Швеция.

Украинецът се възползва от грешки на лидера за Световната купа Йоханес Тингес Бьо, който пропусна три мишени на последната четвърта стрелба и изпусна комфортен аванс.

27-годишният украинец спечели първия си медал от световен шампионат, след като завърши с време 31:54.1 минути с общо две грешки, които станаха факт още в първата стрелба.

Бьо остана втори на изоставане от 8,3 секунди, а бронзовият медал е за французина Кинтен Фийон Майе, който завърши с изоставане от 17,7 секунди и три грешки в стрелбата.

Последният спечели финален спринт с Тарей Бьо, който остана четвърти. Пети е Мартен Фуркад, а шести латвиеца Андрейс Расторгуевс.

Йоханес Тингес Бьо пропусна да спечели трети пореден златен медал в шампионата, но остава най-успешният състезател на първенството засега.

Българското участие бе разочароващо. Владимир Илиев е 37-и с пет грешки, Владимир Анев е 39-и с две грешки, а Димитър Герджиков е 48-и с четири.