Една от големите звезди в скока на височина - украинката Ярослава Махучик, не се изказа особено ласкаво за руските си колеги.

20-годишната лекоатлетка, която взе бронзов медал от миналогодишната Олимпиада в Токио, дори нарече руските си колеги "убийци".

Именно Махучик в момента е голямата фаворитка за златото от Световното първенство в Орегон, САЩ (започва в петък), заради отсъствието на Мария Ласицкене, която спечели всяко важно състезание в последните години.

Тя се оказа жертва на забраната за участие на руски атлети, а Махучик, която бе в добри отношения с Ласицкене и сама е признавала, че има огромен респект и възхищение към нея, вече е на коренно различно позиция.

Причината по нейните думи е, че самата Ласицкене е отказала да заеме публична позиция против войната в Украйна.

"Преди датата 24 февруари имахме много добри отношения, разговаряхме постоянно. Но този ден промени всичко, защото тя не пожела да напише нищо.

Дори не подкрепи украинските спортисти, но след това пък писа на Томас Бах, за да посика да се състезава, въпреки забраната. Нашите умират, защото са украинци. Не искам да виждам убийците от Русия на пистата.

Надявам се да зарадваме украинския народ с медали. Психически е много трудно да се съсредоточа. Вярвам, че ще се върнем към нормалния си живот съвсем скоро", сподели тя.