Със струпването на руски войски по границата с Украйна, спортистите от двете страни сключиха крехко примирие на олимпийските игри в Пекин, подпомогнати от ограниченията, свързани с дистанцията заради мерките срещу коронавируса, пише агенция Ройтерс.

Украйна посъветва своите спортисти да избягват руснаците, където е възможно, и ги инструктира как да се държат в случай, че бъдат провокирани.

"Не сме най-добри приятели. Прекарваме времето си с хората от нашата делегация, нямаме контакт с руснаците", заяви украинската състезателка в бобслея Лидия Хунко.

"Работата на спортистите на Олимпиадата е да печелят медали и да представят гордо своята страна, а не да се занимават с политика", добави тя.

"Ситуацията в Украйна ни влияе, защото имаме семейства и приятели там. Със сигурност напрежението между двете страни дава отражение върху нас", каза още състезателката по бобслей.

От Олимпийския комитет на Украйна помолиха репортерите да не питат спортистите за политика, тъй като това нарушава концентрацията им за състезанията.

Запитан за обстановката в родния си град Харков в североизточна Украйна, състезателят по фигурно пързаляне Максим Никитин побърза да смени темата и заговори за храната в олимпийското село.

Руските олимпийци, които се състезават под олимпийски флаг заради допинг санкциите, подчертаха, че острите изявления на политиците от двете страни не са повлияли на отношенията помежду им в Пекин.

Дружелюбните закачки бяха видими на тренировката по шорттрек, на която руснакът Семьон Елистратов, бронзов медалист на 1500 м при мъжете от Игрите през 2018 година, бе тласнат от украинеца Олег Хандей за щафетата.

"Имаме приятелски отношения", каза Елистратов пред агенция РИА. "Олег винаги ми казва "Не обръщай внимание, това е просто политика".

От руската делегация в Пекин заявиха, че са против "политизирането" на Игрите, като се противопоставят на дипломатическия бойкот от някои западни страни.

"Ако украинските спортисти спечелят на Игрите през 2022 година, ние искрено ще се радваме за тях и ще ги поздравим за медалите", каза спортният министър Олег Матицин пред агенция ТАСС.