Изключително силен вятър стана причина гигантският слалом за мъже в Зьолден (Австрия) да бъде отменен в средата на първия манш. 47 от всичките 73 заявени скиори се спуснаха до момента да прекратяването на състезанието. От тях 42 успяха да завършат, а петима паднаха в различни места на трасето.

Самото състезание беше спирано и подновявано на няколко пъти, като първо като предпазна мярка бяха отстранени рекламните пана покрай пистата. Но това не беше достатъчно и при поредното спиране стана ясно, че е прекалено опасно за скиорите да продължат.

Към момента на прекратяването на състезанието начело беше Maрко Шварц от Австрия с време 51.85 секунди. На второ място се движеше швейцарецът Марко Одермат с 52.14, а трети беше французинът Алекси Пинтюро с 52.31.

Поради екстремно силен вятър и предвид прогнозата за дори засилващ се вятър през останалата част от деня, от съображения за безопасност и за да бъде справедливо спрямо всички участници, беше решено да отменим днешното състезание по гигантски слалом в Зьолден", заяви управляващият орган FIS, цитиран от БТА.

За момента не е ясно дали това състезание ще се проведе на друго място и на друга дата през сезона.

Дамите имаха повече късмет вчера и тяхното състезание на същата писта се проведе, за да бъде спечелено от Лара Гут-Бехрами (Швейцария). Иначе следващите стартове за мъже са на 11-и и 12-и ноември в трансграничния район между Швейцария и Италия - Цермат и Червиня.

По-рано в неделя трима климатични активисти от групата Last Generation блокираха за кратко пътя за достъп до трасето, но бяха отстранени. Състезанията в Зьолден от няколко години насам са придружени със сериозни дебати относно опазването на околната среда в региона.