Международният колоездачен съюз ще изпробва нови правила, чиято цел е да направи спорт по-безопасен. За целта ще бъде тествана нова система, чрез която ще бъдат внедрени... жълти картони, точно както във футбола.

Пробният период ще запоне от 1 август и ще продължи до 31 декември, като ще обхваща професионалните състезания при мъжете и жените. Идеята е да бъдат избегнати масовите падания и като цяло инцидентите да бъдат намаление доколкото се може.

Президентът Давид Лапартиен говори по темата, като след петте пробни месеца, от 1 януари догодина, вече ще влизат в сила актуални действащи санкции, започващи от глоби и преминавайки през дисквалфикации и спирания на правата. Картоните ще се дават за "всяко нарушение, което води до риск за останалите".

Французинът обясни, че при получаване на два жълти картона в един ден или в състезание с етапи, състезателите ще получават седемдневно наказание. Което на практика при големи обиколки ще сложи край на участието на даден колоездач, особено ако се бори за първите места в класиранията.

Пробата с жълтите картони е част от по-голям пакет мерки, който от съюза са решили да включат в програмата си, след като по-рано тази година имаше няколко наистина сериозни падания, в които бяха замесени и най-големите в спорта.

Двукратният шампион от "Тур дьо Франс" Йонас Вингегор се оказа с белодробна контузия след падане по време на Обиколката на страната на баските. Джей Вайн пък претърпя травма на гръбнака, след като се оказа участник в същата катастрофа.

Тогава надпреварата напуснаха и други двама от асовете в спорта - Примож Роглич и Ремко Евенепоел.

Освен това се коментира и вариант за ограничение на слушалките, които колоездачите използват за комуникация с отборите си, защото от международния съюз виждат в тях както опасност при падане, така и елемент на разсейване.