Българското плуване се развива успешно и вече е готово не само за финали, а и за медали. Това увери президентът на федерацията Георги Аврамчев, който направи равносметка на постигнатото. Състезателите ни получиха наградата си за отбор на месеца, а треньорът Петър Мицин - за номер 1 при наставниците.

"Имаме млад отбор от 15-16 състезатели с потенциал да покрият нормативи за Олимпиадата в Париж. Когато работиш със сърце, резултатите идват. В момента 25 състезатели са на лагер в Одрин, където има отлични условия за подготовка. Отборът е много сплотен, а от юношите идват още качествени състезатели и това ни прави оптимисти за развитието на българското плуване. Вече се надяваме не само на финали в отделните дисциплини, а защо не и на медали", каза Аврамчев на пресконференция днес.

Припомняме, че миналата година щафетата на 4 по 200 метра свободен стил за мъже записа исторически първи финал на световното първенство в малък басейн в Мелбърн в края на миналата година, за което четиримата участници Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев бяха избрани за отбор на месец декември, а селекционерът на националния отбор Кристиян Минковски за треньор на месеца.

"Бях на Световното първенство в Мелбърн и на конгреса на Световната централа и лично се уверих, че вече се говори с уважение за българското плуване. Започват да се съобразяват с нас, колкото и нескромно да звучи", каза още Аврамчев.

На пресконференцията стана ясно още, че елитният български плувец Йосиф Миладинов преминава на централизирана целогодишна подготовка с националния отбор. 19-годишният състезател тренираше в Швейцария в последно време, но отбеляза спад в резултатите през миналата година и реши да преприеме промяна в тренировъчния процес.

"Предприех огромна промяна и преминавам на целогодишна централизирана подготовка с националния отбор. Целта ще бъде покриване на нормативи за Олимпийските игри в Париж. Не съм взел това решение от днес за утре, доста мислих какво трябва да да променя и вярвам, че това е правилната стъпка, с която се надявам да се върна там, където бях преди", каза Миладинов.

Булфото