Международният олимпийски комитет е започнал разследване срещу международната федерация по вдигане на тежести (IWF) и президента ѝ Тамаш Аян. Причината е документален филм на немската телевизия ARD "Тайното допингиране - Властелинът на щангистите".

Разследването прави шоокиращи разкрития за масова употреба на допинг и насърчаването на деца да употребяват забранени стимуланти още от 13-годишни.

В предаването се посочва, че половината от 450 медалисти на олимпийски игри и световни шампионати в периода 2008 - 2018 г. не са били подлагани на допинг тестове в годината, в която са се качвали на подиума.

Със скрита камера са записани признания на тайландската състезателка Сирипуч Гулной, която спечели бронз на Олимпиадата в Лондон в категория 58 килограма. Тя споделя, че субстанциите са й причинили "мъжка челюст и мустаци" и че хората, които са отговорни за това не се вълнуват от здравето на състезателите. Потвърждава, че в Тайланд момчета и момичета употребяват допинг от 13-годишни.

Разследващите журналисти са тези, които са разкрили допинг програмата в Русия, която доведе до изхвърлянето на страната от големите състезания в следващите 4 години. Твърди се, че някои състезатели са плащали на проверяващите в замяна на чисти пробив. Със скрита камера е хванат лекарят на молдовския национален отбор Дорин Балмус, който признава, че не щангистите, а други хора са давали урина.

МОК сподели, че "изразява загриженост заради тревожните обвинения" след излъчването на филма и ще направи собствено разследване.

Телевизията ARD цитира документи, според които най-малко 4,2 милиона швейцарски франк от финансирането на МОК за международната федерация по вдигане на тежести (IWF) са прехвърлени в две швейцарски сметки, контролирани единствено от Тамаш Аян.

IWF се разграничи от мнение за посочени във филма и с официално становище припомни за подобни "лъжливи" писания в последните 10 години: "Нашата организация е особено загрижена за разкритията за предполагаема систематична употреба на допинг сред младите състезатели. На фона на редица очевидни лъжи, необосновани твърдения и опровергани слухове от 2008-а насам, изглежда, че има нова информация, която може да ни бъде от полза в усилията за насърчаване на чистия спорт".