Руското дете-чудо във фигурното пързаляне - Камила Валиева, е дала интересно обяснение по време на своето изслушване пред Спортния арбитраж в Лозана.

Припомняме, че Валиева получи 4-годишно наказание от КАС, заради положителната си допинг проба за веществото триметазидин - лекарство за сърце, което е в забранения списък на Световната антидопингова агенция.

Спортният арбитраж публикува официалния доклад, от който се вижда, че Валиева е оправдала наличието на забраненото лекарство с ягодов сладкиш от дядо си.

"Виждала съм, както дядо ми чупи хапечтата си с нож, след което ги разтваря в чаша вода. Може да съм пила от същата чаша, когато съм била при него.

Може също така да съм яла нещо, което е било приготвено на същата тази дъска. За последно там ядох ягодов сладкиш, който вероятно е бил приготвен на дъската, на която по-рано е разчупено това хапче", е казала фигуристката.

След изслушването на КАС са заключили, че считат Валиева за честен и прям човек с правдободони изявления за невинност, но въпреки това преодставената информация е била недостатъчна за оправдаване на употребата на допинг.

Така решението е останало окончателно и с начална дата 25 декември 2021-а, влиза в сила нейното 4-годишно наказание.

Освен това всички нейни резултати след положитлената проба бяха анулирани, включително и този от отборната надпревара на Олимпиадата в Пекин, в кояти Русия спечели златото.