Олимпийският огън тръгна по пътя си към Токио, след като Ана Коракаки, шампионка на 25 м с пистолет в спортната стрелба, го понесе в областта Олимпия край Атина.

На 24 юли ще бъдат открити летните игри в Токио 2020, като и днес японското правителство даде ясни индикации, че събитието няма да бъде отлагано.

Въпреки световните новини около коронавирус и неговото разпространение, нарушили сериозно спортния живот и календар, Токио към момента се готви за нормално провеждане на игрите.

Организаторите даже обявиха и кое ще е първото събитие от лятната олимпиада, като хронология.

В ранния предиобед на 22 юли на стадиона във Фукушима ще играят Япония и Австралия на софтбол - женския вариант на бейзбола. Мачът е два дни преди откриването в Токио, а в на същата дата ще играят още Мексико - Канада и Италия - САЩ, в същия спорт.

Председателят на организационния комитет Йоширо Мори нарече евентуално решение за отлагане на игрите "немислимо към момента", но призна, че подготовката е нарушена от няколко отменени квалификационни турнира в различни видове спорт, а и от затрудненото пътуване по света в момента - включително и към Япония.

Страната има 643 регистрирани и доказани случаи на коронавирус до днес, като 16 от тях бяха с фатален изход.