Норвежката Терезе Йохауг спечели първа победа за сезона за Световната купа по ски бягане, след като триумфира в интервалния старт на 10 километра класически стил в Рука, Финландия.

30-годишната Йохауг, която пропусна последните два сезона, включително и Олимпийските игри в Пьончан, се завърна след изтърпяване на наказание за употреба на допинг и показа, че не си е губила времето през тези 24 месеца.

Още до средата на дистанцията Йохауг натрупа огромна преднина пред съперничките си и в крайна сметка финишира с време от 28:02.5 минути, като остави на 22.5 секунди зад себе си шведката Шарлоте Кала и на 32.8 секунди сънародничката на Кала Ебба Андерсон, допълнили почетната стълбичка.

Четвърта в днешния старт завърши норвежката Ингвилд Флугстад Йостберг с пасив от 49.5 секунди, а пета приключи рускинята Юлия Белорукова на 54.9 секунди, която в събота спечели спринта, с който официално бе открит сезонът.

Челната шестица се допълни от представителката на домакините от Финландия Криста Пармакоски, която изостана с 55.5 секунди от Йохауг.

По-късно днес е стартът на 15 километра при мъжете.