Съботният ден, който за българите минава под егидата на "ден за размисъл", в който всеки гражданин ще изибра своя градоначалник за следващите 4 години, ще бъде още по-важен за десетките милиони фенове на ръгбито по цялото земно кълбо.

Именно в съботния ден, в сърцето на Европа - Париж, двете големи сили на Южното полукълбо и като цяло двете най-големи сили в този спорт, ще премерят сили за световната титла.

Един специален ден в една специална година, в която ръгбито празнува своята 200-годишнина, а двата му най-успешни представителя ще участват в най-важния дуел.

Това са митичните Ол Блекс от Нова Зеландия и актуалните световни първенци от ЮАР, носещи с гордост прякора си Спринброкс, на едноименната антилопа.

Тези две ръгби сили притежават заедно шест от общо деветте световни титли. По три титли за всяка от тях, а утре този спорт ще има своя първи четирикратен световен първенец.

И този финал е още по-специален, защото именно тези два тима са замесени, а тяхното съперничество в ръгбито е по-голямо от всяко друго в този спорт.

Съперничество, което има своята 103-годишна история, започнала през 1921-а, когато южноафриканците правят турне в Нова Зеландия, по време на коет се изиграват три мача.

Първият спечелен от домакините, вторият от южноафриканците, а третият се превръща в легендарен, защото на калното и ужасяващо заради дъждовете игрище в Уелингтън, двата тима правят странното за този спорт 0:0.

Това е съперничество с общо 105 мач. От тях 62 са спечелени от Нова Зеландия, 39 от ЮАР, а четири са завършили наравно.

Нова Зеландия е единственият тим в света с положителен актив срещу ЮАР, а пък от своя страна Ол Блекс имат най-лошия процент победи спрямо изиграни мачове именно срещу Спринброкс.

Съперничество, което е създало безброй свирепи битки на терена, но и съперничество, което поддържа двата състава на високо ниво, а и според мнозина анализатори, ги прави най-големите ръгби сили.

Историята на съперничеството на двата тима минава през доста любопитни и политически обвързани периоди, а именно Нова Зеландия е единственият редовен опонент на ЮАР в годините, в които световният спорт отлъчва страната заради Апартейда.

Има и случаи, когато преди турнетата на Ол Блекс, южноафриканските ръководители учтиво молят своите гости да не водят маори, а само белите си играчи, което поражда и първите негативни вълнения.

Тогава из Нова Зеландия 150 000 души се подписват под петиция с име "Няма маори, няма мачове", но въпреки това турнето се състои.

Снимка: Getty images

Отношенията между Ол Блекс и Спринброкс обаче окончателно се счупват през 1981-а, когато ЮАР гостува за турне в Нова Зеландия, а това отприщва невиждана до момента в страната вълна от протести.

Вече говорим за време, в което светът е напълно наясно какво точно е Апартейд и какво се случва в ЮАР, а това очевидно не се харесва на новозеландците.

Дори и пресата обръща гръб на любимия си тим и излиза със заглавие: "Добре дошли в мача на расизма", а заглавието на друго издание е: "Апартейда убива, не ставайте част от него".

Протестите не спират. Един от планирането мачове в град Хамилтън така и не се състои заради недоволството на местните, а по време на последния мач в Оукланд, частен самолет прелетява ниско над терена и пуска четири бомби с оранжев прах.

Недоволството не спира, а след случките от 1981-а ръгби ръководителите на Нова Зеландия решават да прекратят отношенията с ЮАР.

Те се подновяват повече от 10 години по-късно, в месеците, когато Апартейда си отива, а южноафриканският спорт започва да бъде приет във всички световни федерации, включително и в тази по ръгби.

Първият официален ръгби мач между ЮАР и Нова Зеландия се състои през 1995-а, когато подобна на настоящата ситуация, двата тима се изправят в битка за Световната титла.

Това се случва в Йоханесбург, в емблематичното домакинство на ЮАР, описано по страхотен начин в холивудската продукция "Invictus".

В нервен финал без нито едно есе, който отива в продължения, шут на Джоел Странски носи първата световна титла за Спринброкс, в първото Световно на тима, при това пред собствена публика.

Снимка: Getty images

Двата тима имат още четири емблематични срещи на Световно първенство, но нито една от тях не е със същия залог.

През 1999-а ЮАР печели сблъсъка за третото място, но след това Нова Зеландия взима два сладки реванша с победа на четвъртфиналите през 2003-а и на полуфиналите през 2015-а.

Последната им среща на Мондиал бе през 2019-а, когато Нова Зеландия победи с 23:13 в групите, но пък накрая триумфът бе за ЮАР, който към днешна дата все още е действащият световен първенец.

Но в събота вечер ръгбито ще има своя безспорен №1 с четири световни титли, а това ще го решат най-големите съперници в този 200-годишен спорт.

Снимка: Getty images