Том Брейди се намести още по-удобно в трона на вероятно най-велик в историята на американския футбол. Или поне - със сигурност най-успешен, след като отива на своя десети Супербоул.

43-годишният куотърбек заведе на мача за трофея "Винс Ломбарди" новия си отбор Тампа Бей, за който играе първи сезон. След 20 години, 9 финала и 6 титли с Ню Инглънд, Брейди реши да потърси ново предизвикателство и бе зачеркнат от мнозина. Никой не даваше големи шансове на Тампа да е на Супербоул, но ето, че това е факт.

И нещо повече - за първи път в историята на НФЛ, единият тим на големия мач ще е домакин. Зрелището на 7 февруари ще е точно на стадиона на Тампа, което прави постижението на Брейди и компания още по-ярко.

Том хвърли три паса за тъчдаун при победата на отбора му на стадиона на Грийн бей, който се смяташе за фаворит - 31:26. Нещата не бяха идеални за куотърбека, защото три негови подавания бяха пресечени, като две от тях в последната четвърт доведоха до тежки моменти за Тампа и надежди за обрат на домакините.

Но техният лидер Аарън Роджърс, който също завърши с три паса за тъчдаун, не успя да завърши атаките с най-точните решения. Подведоха го и основните нападатели, които не успяваха да хванат лесни пасове в решаващи моменти. Мачът можеше да отиде и в двете посоки, а както често става в този спорт, решиха го много тънки детайли и милиметри.

Роджърс вероятно ще бъде обявен за MVP на сезона, но това ще е малка утеха при изпуснатия шанс да иде на Супербоул.

Там съперник на Тампа ще са шампионите от Канзас Сити, които се вдигнаха след изоставане с 0:9 и победиха с 38:24 гостуващия Бъфало.

Почти без грешка игра техният куотърбек и новата суперзвезда на лигата Патрик Махоумс, който преследва втората си поредна титла. На 25 години и едва в четвъртия си сезон в НФЛ, той изглежда като бъдещето на играта.

На 7 февруари ще се срещне с настоящето и миналото, в лицето на 43-годишния Брейди, който изобщо не се дава на никого.

Десето участие на Супербоул не е просто рекорд в историята. Това е два пъти повече от втория в списъка - Джон Илуей, който има пет мача за трофея "Ломбарди". Ветеранът-шампион има 33 победи в плейофни срещи, което го нарежда със 17 пред втория в тази категория, а той не е кой да е - великият Джо Монтана. С 80 паса за тъчдаун в плейофни мачове, Брейди също е недостижим (вероятно завинаги), като отново втори е Монтана (45).