Сергей Бубка се възхити на Арманд Дуплантис, който се очаква да е неговият заместник на трона на крал на леката атлетика в овчарския скок. Украинецът и шведския младеж си говориха в специално организиран от световната атлетическа централа онлайн видеочат, след като Дуплантис бе номиниран за Спортист на годината в наградите "Лауреус".

Там конкуренти ще му бъдат Леброн Джеймс, Роберт Левандовски, Рафаел Надал, Люис Хамилтън, както и още един атлет - маратонецът Джошуа Чептеги.

"Твоите постижения са фантастични, имаш отлични шансове да спечелиш и златото в Токио - каза легендарният Бубка на 21-годишния швед, който изглеждаше направо срамежлив пред митичната фигура, с която си говореше. А Дуплантис има репутацията на много нахакан и самоуверен младеж. - Мисля, че имаш потенциал дори да скачаш още по-високо.

Гледам изявите ти и се гордея с тях, както би трябвало да бъде с всеки от семейството на леката атлетика. Пожелавам ти да си особено силен на Олимпиадата, няма по-уникално състезание.

Ще ти кажа, че много назад в годините аз изпуснах мечтата си през 1984-а заради бойкоти, заради политика (на страните от Източния блок в Лос Анджелис - б.а.). Сега и пред вас има препятствия, макар и различни. Например пандемията. Но не се отказвай от мечтата за олимпийско злато."

Дулпантис отвърна с огромно уважение:

"За мен бе особено тежко, защото точно в началото на пандемията бях в най-добрата си форма и постиженията ми ставаха все по-добри. Тогава всичко приключи и дори не знаех дали повече ще се състезавам. Естествено, гледам към Токио с големи надежди.

Когато бях на 4, 5, 6 години, гледах видеата с твоите състезания. Ти си голямо вдъхновение за мен и тогава мислих, че твоите скокове са непостижими за никого.

Сега съм направо поразен от факта, че подобрих твоя рекорд. За мен това е специално точно, защото имам огромен респект и уважение към теб. Но сега си поставям и нови цели, искам още и още медали, рекорди..."

Шведът мина постижението на Бубка от 6.14 м на открито, а също така и рекордът на Рено Лавилени от 6.16 м в зала. Дуплантис скочи 6.17 м в Торун, Полша на 8 февруари миналата година, а само седмица по-късно стигна и 6.18 м на състезание в Глазгоу.

Украинецът Бубка обаче доминира в овчарския скок повече от десетилетие и подобри световния рекорд 35 пъти!

Той има шест световни титли на открито и 4 в зала, а през 1988 г. в Сеул изпълни и спомената мечта за олимпийско злато. Неща, които Дуплантис тепърва ще опитва да постига.

Снимка: Getty images/Gulliver photos