Още един глас от сериозен експерт постави под съмнение провеждането на Олимпиадата в Токио, която официално бе отложена за юли 2021 г.

Председателят на Медицинската асоциация в Япония Йошитаке Йококура каза на пресконференция в столицата на страната, че проблемите около събитието остават все така сериозни.

"Ако не бъде намерена ефективна ваксина, мисля, че да направим игрите догодина ще е трудна задача - каза експертът. - Не казвам, че няма да има Олимпиада, твърде рано е за това. Но този проблем не е само у нас, в Япония. Говорим за глобална пандемия.

В Токио виждаме в момента спад на случаите, предполагам скоро такава тенденция ще се усети и в целия свят. Но сме в ситуация, в която много от тестовете са без стойност, защото седмица по-късно резултатите от тях са различни.

А и най-големият проблем остава пътуването между отделните страни и континенти. Не виждам как, ако ситуацията е такава и догодина, и нямаме ваксина, ще съберем милиони хора от цял свят в един град - тук в Токио."

Случаите само в столицата са над 4000, но в през уикенда за първи път от месец те паднаха под 100 нови за денонощие.

Преди седмица специалистът по инфекциозни заболявания от Университета в Кобе - Кентаро Ивата, бе още по-краен в мнението си:

"Ако ме питате, Олимпиадата в Япония догодина няма как да се проведе. Трябва да се изпълнят две условия за това - първо да се овладее изцяло Covid-19 в страната, а второ - да се овладее в света. И двете неща няма да се случат напълно и окончателно за следващите 12-14 месеца. Песимист съм."

Членът на изпълкома на МОК Джон Коутс, който пряко отговаря за контакта на централата на Олимпийското движение с организаторите от Япония, също коментира ситуацията:

"Ясно е, че основният проблем е събирането на много хора - спортисти и фенове, на едно място от целия свят. Но е твърде рано да се говори, че Олимпиада няма да има.

МОК не работи по план В, нямаме такъв. Засега сме концентрирани изцяло в организирането на игрите догодина в Токио и се надяваме това да се случи."