Красимир Анев обяви отказване от биатлона и атакува мощно ръководителите на федерацията у нас, по-конкретно председателя Екатерина Дафовска.

Европейският шампион от 2019 г. и участник на три Олимпиади изригна на свикана от него пресконференция, след като за пореден път конфликт между него и олимпийската шампионка от 1998 г. сложи прът в нормалната подготовка преди сезона.

Обвиненията са за еднолично управление, различно отношение към отделните състезатели, като се стигна дори до думи като "системен тормоз" и "репресия".

Анев отказа да подпише дадения му договор, като посочи като аргументи ултимативния начин, по който е принуден да го направи. Екипът, с който биатлонистът работи, е освободен, а без него 33-годишният Анев не смята да продължава.

"Казаха ми - или започваш с новите треньори, или приключваш", обясни човекът, който е в националния отбора на България от 16 години.

Той обвини ръководителите на федерацията в това, че "някои хора работят от 8 до 17 ч, а състезателите изкарват и техните заплати с усилията си", които не са подкрепени достатъчно от шефовете.

"Седем години търпях - каза Анев, който е състезателят ни с най-много спечелени точки в Световната купа в новото време. - Дотук съм! Не е лесно да го кажа след 22 години в този спорт.

Нямам бъдеще с този председател на федерацията. Искам да видя, че ще имам някакво развитие. Не виждам такова при тези условия.

От 7 години за едни има, за други няма. Това е, защото не съм близък до председателя и генералния секретар, който между другото е в пенсионна възраст."

Анев няма проблеми и дори се разбира добре с новия треньор на отбора Александър Касперович. Но определено е имал такива с предишния Николай Захаров, както сам подчерта в пресконференцията си днес.

Състезателят призова и за промени в спорта, за да се тръгне в посока подобрение.

"Тези хора ще бъдат сменени или поне така се надявам", каза Анев. И добави, че не иска да чуе за биатлон в следващите години и ще стои далеч от този спорт.

Вероятно думите му ще разпалят нов голям конфликт в спорта, който в последните години има предпоставки за големи успехи, бележи и добри резултати, но остава усещането за непълно реализиране на още по-голям потенциал заради междуличностни конфликти.

Почти през сълзи, биатлонистът завърши:

"Благодаря на всички хора, които са ме подкрепяли през годините. Най-вече на господин Фъртунов, моя треньор. Много хубави моменти имахме, въпреки всичко негативно."