Женският дартс отново е в смут заради участието на трансджендър, който спечели както смесен турнир, така и такъв изцяло за дами.

Нидерландецът Ноа-Лин Ван Льовен в рамките на няколко дни триумфира в надпревара за смесени отбори, спечелвайки 2500 евро, а след това и PDC Women Series.

Успехите му дори възмутиха тенис легендата Мартина Навратилова, която призова да няма "мъжки тела в женския спорт, дори в дартс".

Ван Льовен е един от двама трансджендъри, които наскоро дебютираха в телевизионните турнири и започнаха да постигат успехи. Другият е Виктория Монаган, който участва на Световното първенство през 2023-а.

Успехите на Ван Льовен доведоха до сериозен негативен отзвук сред дамите, най-вече в националния отбор на Нидерландия.

В знак на протест две от съотборничките му се оттеглиха. Първо това направи световната №12 Анка Зейлстра, а след това и световната №2 Айлен де Грааф.

"Моментът, в който те е срам и трябва да напуснеш националния отбор е този, в който биологичен мъж играе в женския тим. Време е да го направя", написа огорчената Зийлстра.

Де Грааф добави: "Ако някой не се чувства добре в тялото, в което е роден, призовавам да се промени и да бъде щастлив. Просто не мисля, че е правилно биологичен мъж да участва при жените".

Шампионът Ван Льовен се присъедини към надпреварата при жените само година след така наречената си трансформация. По пътя към титлата тя победи най-добрата британка Бю Грийвс, както и първата жена, участвала на Световно първенство Фалън Шерък.