Габриела Стоева и Стефани Стоева спечелиха титлата на двойки на Европейското първенство по бадминтон. В украинската столица Киев те завоюваха златните медали от континетален шампионат за втори път в кариерата си, след като преди това триумфираха в Уелва през 2018 година.

Българките показаха защо бяха поставени под №1 в основната схема, а във финалния двубой победиха вторите поставени - Клоуи Бърч и Лорън Смит от Англия с 21:14 и 21:19 за 45 минути игра.

Снимка: АР/БТА

Българките изоставаха с 2:7 в първия сет, но серия от 15:2 им даде аванс от 17:9, след което нямаха проблем да затворят при 21:14. Във втория сет играта бе равностойна, като Стоеви водеха с 11:10 при техническото прекъсване, а след това се стигна до равенство при 19:19. Две поредни точки гарантираха титлата за България след 21:19.

Това е трети медал от европейско първенство за Габриела и Стефани. Те имат и сребро от Колдинг през 2017 година.

"Tова е невероятно усещане. Щастливи сме, че спечелихме и сме щастливи, че можем да споделим този момент със семейството си и с нашия треньор. Тази титла е спечелихме много по-трудно от първата, защото сега всички очакваха от нас да победим и защото мина много време между двете европейски първенства”, казаха шампионките след финала. 

Снимка: АР/БТА

Те имат спечелена квота за Токио 2020, а в Киев получиха медалите си от дрон, а причината за това е пандемията от COVID-19. Организаторите дори не пуснаха националния химн на България.

“Треперех и се страхувах, когато дроновете идваха заради звука, който издават. Бях толкова нервнa, че едва не изпуснах медалa си. Ръцете ми трепереха”, заяви Стефани Стоева относно нетрадиционния метод на награждаване.

Финалите на сингъл и двойки мъже не се играха заради положителни тестове на двама от участниците в тях.