Звеното за почтенност в леката атлетика съобщи, че е открило втори случай на атлет от отбора на бежанците, подготвящ се за участие на Олимпийските игри в Париж, с допинг.

Става дума за бегача Доминик Локолонг Атиол, който е родом от Южен Судан, но живее и тренира в Кения, информира БТА. В неговата проба са били открити следи от веществото триметазидин, което е медикамент, подпомагащ работата на сърцето. Същата субстанция бе открита и у пробата на фигуристката Камила Валиева по време на Олимпийските игри в Пекин през 2022 година.

24-годишният Локолонг Атиол е с временно спрени състезателни права. Той се готвеше за участие в дисциплините 800 и 1500 метра гладко бягане, като бе един от над 60 атлети, които Международният олимпийски комитет подпомага по пътя им към участие в Париж като бежанци.

През декември миналата година наказание за три години бе наложено и на друг бегат от отбора на бежанците. Става дума за състезателя на 3000 метра стипълчейз Фуад Идбафдил, който даде положителна проба за кръвния допинг ЕПО.

Отборът на бежанците направи дебютно участие на Олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Тогава в него участваха десет души. На Игрите в Токио пет години по-късно техният брой бе 29.

Олимпийските игри в Париж стартират на 26 юли.