Шифан Хасан спечели златото на 1500 м по време на Световното първенство по лека атлетика, плака и изнесе тирада, с която се защити от обвиненията за допинг. Холандката взе втора титла на първенството в Доха, след като бе първа и на 10 000 м по-рано през седмицата.

Хасан се разплака, падна на пистата и се остави на морето от емоции. След това изригна в тирада при интервюто, което последва надпреварата.

"Чиста съм! Винаги съм била чиста и винаги ще бъда! - крещеше в смес от еуфория и гняв. - Винаги съм работила неуморно за успеха си, а през тази седмица съм бясна, извън кожата си. Не можех да говоря с никого, нямах право. Изкарах си всичко, натрупано в мен, на състезанията. Показах на всички защо и как печеля."

Скандалът около Хасан е, че преди дни Американската антидопингова агенция наказа за 4 години нейния треньор Алберто Саласар. Той е уличен в нарушения, извършвани заедно с асистента му Джефри Браун.

Двамата пренасяли тестостерон, прилагали са забранена инфузия и са фалшифицирали документи, бе заключението от разследването на агенцията. Саласар пледира невинен и обяви, че ще обжалва пред граждански съд или Спортния арбитражен в Лозана.

От три години именно той е треньор на Шифан Хасан, като това хвърли сянка върху нея, наред с останалите атлети, работили със Саласар в последните сезони.