София, 09.05 - Да бягаме за тези, които не могат. Това мото за десети път обедини професионални спортисти, фенове на бягането и начинаещи от целия свят да се включат в Wings for Life World Run. В 14:00ч. местно време на 7-ми май, 206 728 участници от 192 националности в 158 държави се включиха в инициативата в името на това да се намери лек за хора с гръбначно-мозъчни травми.

Wings for Life World Run e единственото състеание с движеща се финална линия, под формата на кола преследвач, която стартира 30 минути след участниците. Последните настигнати от колата в мъжка и женска категории бяха Катажина Шкода (Полша, 55,07 километра, Flagship Run в Познан) и Джо Фукуда (Япония, 69,01 километра, App Run в Япония).

В юбилейното издание на най-голямото бягане в света, бегачите и хора в инвалидни колички изминаха общо 1 573 221км. Въпреки това, важно беше не времето или разстоянието, а забавлението и духът на всички, които се събраха в името на една добра кауза. 100% от всички такси за участие и дарения отиват директно за изследвания за намиране на лек на гръбначно-мозъчни травми.

Юбилейното 10-то издание на световното бягане Wings for Life бележи исторически момент в историята на каузата: чрез такси за участие и дарения, тази година са събрани 5 802 595 евро за фондация Wings for Life.

"Препълнена съм с емоции, безкрайно щастлива и толкова горда с всички, които ни помогнаха да постигнем това. На 7-ми май 206 728 участници бягаха, ходиха, придвижваха се с количка и събраха 5,8 милиона евро. И след като усетих енергията на бягането, знам със сигурност, че ще имаме силата да намерим лек за травмите на гръбначния стълб. Ако толкова много хора се обединят, ще го направим. Искрено благодаря на всеки един, който беше част от събитието. Много ви благодаря. И следващата година, на 5-ти май, би било страхотно да видим отново всички ви на стартовата линия", каза Анита Герхардтер, главен изпълнителен директор на фондация Wings for Life.

В България за пръв път имаше организирано бягане в 5 града едновременно. 873 участника се включиха от София, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и други градове в България чрез апп-а, за да дадат своя принос към каузата. Това е рекорден брой регистрирани участници в България откакто събитието се организира в страната. Има почти двойно повече включили се в сравнение с броя регистрирани през 2022-ра година.

Най-дългото разстояние, избягано от българин, е от Димитър Маринов в Стара Загора - 37 км. При дамите водеща е Елизабет Генева с 20.69 км.

За поредна година Red Bull атлетите Весо Овчаров и Никола Абаджиев, бившата лекоатлетка и ТВ водеща Карин Околие, планинският бегач Кирил Николов - Дизела, водещият Део и Влади Гюров се включиха в бягането като посланници на каузата:

"Мотивацията ми е абсолютно персонална, защото съм в инвалидна количка от над 20 години след инцидент. И съответно този маратон е с кауза за набиране на средства за откриване на лечение на гръбначно-мозъчни травми, което ме засяга пряко. 100% от набраните средства отиват за изследвания в тази насока. Аз съм абсолютно задължен да участвам морално в този маратон и съм безкрайно благодарен на всички, които се присъединяват и разпознават каузата", разказа първият седящ скиор в България и член на отбора по баскетбол в колички "София Балкан" - Влади Гюров.

Снимка: Red Bull Content Pool

"За мен е нещо изключително благородно. За мен това е част от медицината, която, за жалост, не се развива в толкова големи темпове", споделя Карин Околие.

Следващото бягане Wings for Life World Run ще се състои на 5-ти май 2024-та година.

Събитието се осъществява благодарение на подкрепата на Volkswagen Лекотоварни автомобили, Sport Depot и Logitech.

#worldrun #wingsforlife