Фабио Якобсен даде първото си изявление след тежкия сблъсък, който го прати в медицинска кома в болница в Катовице.

Колоездачът на отбора Deceuninck Quick Step бе избутан извън трасето на финалния спринт в етап от Обиколката на Полша преди 16 дни, от Дилан Гроневеген. И двамата са нидерландци, а инцидентът доведе до наказание на причинителя на сблъсъка. При излитането встрани от пътя, Фабио удари първо фотограф, после стюард на състезанието, а след това спря в стълб.

Дилан се извини и призна, че със сълзи на очи се моли да се оправи Якобсен, който остана в кома повече от седмица.

Той изгуби няколко зъба, има фрактури и множество охлузвания по тялото, както и черепна травма, но мозъкът не е засегнат, каквито страхове имаше в първите часове след удара.

"Страхувах се, че няма да преживея това - каза Фабио в изявление днес. - Всичко беше мрак, но благодарение на организаторите и хората от болницата, най-лошото мина.

Хората на мястото на инцидента, които са ми оказали първа помощ, ми спасиха живота. На тях благодаря първо. Последва петчасова операция в Катовице, без която също нямаше да успея да преживея това.

Вече съм у дома, възстановявам се под наблюдението на лекари, но не в клиниката.

В следващите седмици и месеци - никой не знае точно колко - основно ще лежа и ще си почивам. Имам много тежки травми и сътресения, а ще се наложат и няколко операции, вече не животоспасяващи.

Най-вече ще имам нужда от интервенции по лицето, където пораженията са най-големи."

 

Същевременно шефът на отбора Deceuninck Quick Step - Патрик Лефевър, призова за разследване и дори присъда в градски съд на Гроневеген, а не само за спортна санкция.

Според него поведението му е застрашило съвсем съзнателно здравето и живота на Якобсен.

Само седмица след сблъсъка и ужаса в Катовице, друг колоездач - Ремко Евенпул, падна в пропаст край езерото Комо по време на Обиколката на Ломбардия, като също е с тежки травми. Също днес той даде първото си изявление след инцидента, но още е в болница в Белгия, за разлика от Якобсен.

И за двамата състезатели сезонът е приключил, като по-дълго изглежда ще е възстановяването на Якобсен.