Министър-председателят на Япония Фумио Кишида обяви, че няма да присъства на Олимпийските игри в Пекин, но не заяви категорично, дали спортистите от страната му ще участват.

На парламентарно заседание днес Кишида каза, че ще вземе решение, което е най-доброто за националния интерес.

Китай обвини Великобритания, САЩ, Канада и Австралия в намесване на политиката в спорта и ги предупреди, че ще платят висока цена заради бойкота, който обявиха.

Въпросните страни протестират срещу нарушаване на човешки права от страна на Китай, процесите в Хонк Конг и репресиите в Тибет.

Позицията на САЩ поставя дипломатическия партньор Япония в трудна ситуация по-малко от два месеца преди началото на Игрите.

Япония има тесни икономически отношения с Китай, които едва ли ще иска да развали преди 50-годишнината от нормализацията на връзката между двете страни.

Освен това Китай подкрепи идеята летните Олимпийски игри да се проведат в Токио, въпреки страховете от пандемичните условия.

Южна Корея вече обяви, че няма да бойкотира предстоящата Зимна Олимпиада, като освен това изтъкна, че тя е позитивна за отношенията между Сеул и Пекин.