Правителството на Япония обсъжда вариант за освобождаване на спортистите от двуседмичната карантина след влизане в страната преди Олимпиадата в Токио догодина. Това съобщи тв каналът NHK.

Японските управници считат, че изолацията, която в момента е задължителна като част от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, ще окаже негативно влияние върху емоционалното и физическо състояние на спортистите. Властите възнамеряват да установят правила, според които спортисти, треньори, съдии и други лица, имащи непосредствено отношение към Игрите, да не напускат пределите на олимпийското село.

Днес работна група за мерките против коронавируса по време на Олимпиадата ще проведе първо заседание. То ще бъде посветено на граничния контрол и антивирусната профилактика, както и мерките в случай на заразяване. Комисията ще обсъди и възможността да въвеждане на ново мобилно приложение, с което да се следи движението на спортистите и официалните лица по време на състезанията.

Другите теми са осигуряване на достатъчно болнични легла в случай на увеличаване ръста на инфектираните, както и намаляване броя на зрителите по стадионите, ако пандемията не отбележи спад.

Олимпиадата в Токио беше отложена заради пандемията, а новите дати са 23 юли - 8 август 2021 година.