Олимпиадата в Токио ще мине в условията на извънредно положение в Япония, след като днес премиерът на страната Йошиде Суга обяви мярката.

Тя влиза в сила от 12 юли, понеделник, и ще е валидна до 12 август. Това обхваща цялата продължителност на летните игри в Токио, които са от 23 юли до 8 август.

"Случаите на зараза, както и хоспитализираните продължават да растат и това е повод за голямо притеснение - обяви министър-председателят. - Не можем да си позволим никакво друго решение, като се надявам да ограничим вируса по този начин."

Най-голям и стряскащо бърз е ръстът на заразени именно в Токио. Близо 30 процента от случаите са с варианта на вируса "Делта", който е по-смъртоносен.

Фенове от други страни няма да бъдат допускани на игрите, това бе обявено и официализирано преди месец. До днес се смяташе, че ще е валидно правилото за 10 000 зрители максимум на събитие там, където капацитетът на съоръженията го позволява и е поне 20-хиляден.

На другите стартове от олимпиадата зрителите се планираше да са процентно разпределени и допускани според капацитета.

Премиерът обаче нареди това да се промени и максималната бройка зрители на едно събитие вече е 5000 души.

Обмисля се дори да няма никакви хора на церемонията по откриването, а според медиите в страната решение за пълно спиране на зрителите и за състезанията, не е никак далеч.