Семействата и близките на участниците в предстоящите в Токио олимпийски игри вероятно също няма да могат да присъстват на Олимпиадата. Това заяви президентът на организационния комитет на местно ниво - Сейко Хашимото.

Тя изрази мнение, че би искала най-близките на олимпийците да могат да споделят с тях тези моменти, защото за някои от спортистите такава възможност идва веднъж в живота, но с оглед на ситуацията, нещо подобно трудно би се случило. 

“Това е шанс, който може да бъде единствен за някои от спортистите, така че на емоционално ниво ми се иска семействата им да могат да гледат. Но трябва да мислим и за медицинската система на Япония, така че колкото и тежко да ми е да го кажа - подобен развой би бил наистина труден”, казва Хашимото, която знае за какво говори, защото има бронзов медал от зимната Олимпиада в Албервил през 1992 година.

Очаква се в близките дни японците да официализират решението, че чуждестранни фенове няма да бъдат допускани по време на Олимпиадата, за да не бъдат донесени нови и още по-заразни варианти на COVID-19.

От Международния олимпийски комитет са помолили местните организатори да направят изключение за хора, които са свързани със спонсорите на събитието, като правителството обмисля този вариант. 

Досега извън Япония са продадени над 900 000 билета за различните събития на Токио 2020.