За първи път в историята на рафтинга български клуб взе първото място в състезание за световна купа.

Особеното е това, че българите се оказаха най-сръчни в дисциплината RX, която сега се въвежда от Световната федерация по рафтинг, организатор на събитието.

То се състоя между 30 август и 1 септември в Зубин поток, Косовска Митровица на река Ибър и основната борба беше между българите и италианците, които са призната световна сила в този все още млад спорт.

Рафтингът е екстремен спорт, при който се извършват спускания с лодки по бързи води. Много често те са високо рискови и успешното справяне с препятствията зависи най-вече от екипната работа на отбора.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК:

00155.MTS

null

Ето какво сподели на състезанието Иво Кисяков, управител на клуб "Рафтинг Тийм Респект" и член на новото ръководство на Българската федерация по рафтинг:

Дисциплината RX беше създадена през последните две години с цел да се привлече вниманието на повече млади хора към рафтинга. Тя е много атрактивна и за публиката, защото два отбора стартират заедно, след което всеки трябва да "мине" през една от двете врати, но срещу течението. Ако не е успее, обаче, преди финала има друга двойка врати, които са наказателни. Отборът трябва да си избере една от тях и да я "мине" не един път, а два пъти и отново срещу течението. Идеята на Световната федерация по рафтинг - WRF - е тази дисциплина да влезе в Олимпийската програма, и то в канала за слалом. Колкото повече се популяризира рафтингът, колкото повече хора започнат да го практикуват, толкова по-голям е шансът той да бъде признат за олимпийски спорт, което е крайната ни цел.

  • Какви са уменията, които трябва да притежаваш за тази дисциплина?

  • Да познаваш отбора срещу тебе, какви умения има той, дали да го атакуваш или да се защитаваш, откъде да влезеш във вратичката. Как да се защитаваш, кога си най-уязвим. Това са комплексни неща, а ти трябва да мислиш в движение. Има варианти, които се обсъждат предварително, но решенията се вземат в лодката..

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК:

00154.MTS

null

  • Това работа на капитана ли е?

  • Да, но решенията вземаме заедно в лодката. Преди това разработваме планове, но какво ще се случи в реката, никой не може да предвиди.

  • Има някои клубове, които все още се противят на тази дисциплина.

  • Да, защото е нова и защото състезателите вместо да са концентрирани върху това, което правят в момента, например, как да обиколят една вратичка срещу течението, те трябва да следят и лодката на съперника. Правилата не са изчистени напълно, има още въпросителни, но полека-лека всичко ще си дойде на мястото.

RX изисква много ловкост, сръчност, гъвкавост и бързина

Капитан на мъжкия отбор е Симона Палазова. Тя е четвърти курс студент в НСА, а се запалва по рафтинга преди 4 години:

- Бях на 19 години, когато отидохме на Струма с приятели и толкова ми хареса, че след една година почнах да тренирам. Ходили сме на доста състезания. Миналата година нашият отбор стана трети в категорията под 23 години на downriver в Италия. Но на нас, българите ни е по-трудно, понеже можем да тренираме само пролетта, защото нямаме канали за бърза вода.

Двата български отбора, участвали в Световната купа - Рафтинг Тийм Респект и Атом (Козлодуй)

Мъжете как те възприемат като капитан?

- Трябва тях да попитате.

На въпроса отговаря Светослав Благов от Симитли, който гребе от 14-годишен. Той ще учи екология в ЮЗУ и планира да продължи да се състезава:

- Симона се справя много по-добре от повечето мъже, освен това се разви като спортист много повече и за по-кратко време от всички нас.

Христо Кордов е "първи ляв в лодката". Преди 3 години отишъл за рождения си ден, пуснал се 2-3 пъти и Иво му предложил да влезе в отбора:

- Аз работя, но винаги ще имам време за рафтинга. Никога не съм мислил да се отказвам. Това е любимият ми спорт.

Какво мисли за развитието на рафтинга в България:

Трудно е, но ще се борим. Трябва да се привлекат деца, които да се развиват от малки, за да станат добри състезатели. Четвъртият член на отбора е Катрин, сестрата на Симона. Цяло лято тя е била спасител на Арапя, иначе учи педагогика в НСА.

Иво, Катрин, Светльо, Симона, Биляна и Илия

В генералното класиране мъжкият отбор на Италия взе първо място, българският клуб "Рафтинг Тийм Респект" - второ, а хърватите с помощта на Илия, състезател от СК "Атом" - Козлодуй - трето.